Att umgås

Riktlinjer.

Nedanstående är riktlinjer som är ämnade att skapa fina förutsättningar för trygg multikulturell interaktion. Vi är alla, var och en av oss, vår egna kultur och samtidigt som den kan påminna starkt om andras kulturer är den unik. För att underlätta mötet med andra kulturer går det att luta sig mot några i förhand överenskomna riktlinjer. Dessa är ämnade att skapa förutsättningarna för ett tryggt och förlåtande utbyte av åsikter och erfarenheter.

Prova på.

Var villig att ”testa” nya idéer eller sätt att göra saker på även om de faller utanför tidigare preferenser eller inlärt tillvägagångssätt.

Självcentrering.

Var uppmärksam på och tala utifrån egna erfarenheter och upplevelser. Undvik att tala för en grupp eller uttrycka antaganden om andras upplevelse.

Intention & inverkan.

Försök att förstå och bekräfta inverkan. Att förneka inverkan orsakad av något som sagts genom att rikta uppmärksamhet mot intentionen är ofta mer destruktivt än den initiala intentionen.

Praktisera både/och.

Utforska substituerandet av ”men” till ”både/och”. Detta bekräftar och hedrar insikten om att det finns multipla upplevelser och åsikter.

Undvik skam & skuld.

Tillfälle att praktisera skicklig och inbjudande feedback. Bli uppmärksam på när vanan att skambelägga eller beskylla sig själv eller andra dyker upp. En vana som skapar separation.

Flytta fram/tillbaka.

Uppmuntra alla att delta genom att vara uppmärksam på vem som talar. Finns tendensen att tala mer än andra överväg att ”flytta bakåt” för att erbjuda mer plats i samtalet och vice versa.

Djupt lyssnande.

Undvik att planera vad som ska sägas medans du lyssnar på andra. Öppna upp för möjligheten att bli överraskad eller få nya insikter. Lyssna med hela ditt väsen.

Konfidentialitet.

Ta med dig dina insikter och lärdomar från kursen. Var noga med att hedra andras integritet genom att inte identifiera någon annan än dig själv, nu och senare. Om du önskar följa upp vad någon sa i en session, fråga då först och respektera den personens önskemål.

Rätten att passa.

Du har rätt till att ”passa” när du inte känner för att prata. Var uppmärksam på ifall passningen är en vana, och tänk på att ditt bidrag till umgänget är värdefullt för gruppen.