Frequently Asked Questions

Hur ska jag kunna meditera i allt brus?

Kan du ändra på förutsättningarna så gör det. Det är motiverat att underlätta för dig. Inget du kan ändra på, så gör det till en del av ditt praktiserande.

Varifrån fick vi idén att meditation bara kan utföras i tysta rum? Det finns gott om ögonblick i livet då saker och ting inte är så som vi önskat. En brusig miljö bär på en insikts-rikedom. Vi kan välja att uppfatta ljudvågor som störande eller som ljud. Samma brus, en helt annan upplevelse. Vilken ger dig mest frid?

Jag har ett oroligt sinne, hur ska jag kunna få ro med meditation?

Finns här en förväntan bakom frågan? Eller kamp? Vissa dagar medvetandet mer oroligt än andra. Det hör till medvetandets natur.

Har du testat att betrakta hur det förändras från ett ögonblick till nästa?

Vid de tillfällen som vi har en förväntan på hur medvetandet ska vara eller vad meditationen ska leda till, då blir vi ofta besvikna. Förväntningar hindrar oss från att upptäcka vad som verkligen händer.

FAQs

Jag somnar hela tiden?

Kan det vara så att du är trött?

Det är vanligen det första vi upptäcker när vi börjar att meditera. Den moderna människan lever med kronisk sömnbrist. Så det uppenbara svaret är se till att få mer kvalité på sömnen.

Även när detta inte är möjligt kan trötthet vara en rik upplevelse. Undersök vad som påverkar upplevelsen av att vara sömnig. Så som position, hållning, ljus eller öppna/stängda ögon. Testa gående meditation istället för sittande.

Smärtan hindrar mig från att sitta still, vad kan jag göra?

Detta är en vanlig upplevelse för de flesta, inte begränsat till kroppar med kronisk smärta. När distraktionerna faller åt sidan skruvas interoceptionens volym upp. Vårt förhållande till smärta kan förändras med mindfulness.

Tillåt dig att ta en närmare titt på upplevelsen av smärta? Vad finns där förutom smärta och vilka delar av kroppen är smärtfria? Hur stor del av kroppen smärtar och finns det möjlighet att acceptera smärtan som den är för en stund?

Smärtan är redan här och att spänna emot gör vad med din upplevelse? Frågor som dessa utforskas helst med en god portion omtanke och vänlighet.

Jag hinner inte meditera också!?

I början känns det vanligen som ytterligare en uppgift som inte får plats på listan.

Vad vi behöver är att integrera meditationen till livet. Praktiserandet behöver åtagande, disciplin och intentionen att ge oss själva lite tid.

Växande är sällan en linjär process och det är svårt att se utveckling medans vi är mitt i det.

Vad många upptäcker är att meditation gör oss effektivare.

Jag har varit så emotionell sedan jag började meditera, vad händer?

Även detta är vanligt. När vi saktar ner och vänder uppmärksamheten till upplevelsen kan stora känslor eller humörsvängningar träda fram.

Stanna kvar med dem och upptäck när de förändras.

Åh, jag är intresserad av en kurs men kan inte närvara den veckodagen. Kommer det fler tillfällen framöver?

Vad roligt att du är intresserad av Mindfulness. Det enkla svaret är ja, det är min intention att regelbundet erbjuda kurser i Mindfulness. Förhoppningsvis kommer det en som passar ditt schema eller så anpassar sig ditt schema. Se över var du placerar dig själv på prioriteringslistan.

Hur mycket erfarenhet behövs för att gå introkursen?

Ingen alls. Vi tar det lugnt och stilla från början till mål så att alla har en möjlighet att hänga med. Dessutom anpassar jag materialet efter deltagarna så att även dem med mer erfarenhet känner att de får ut något av kursen.

Vad vi ofta upptäcker är att vi alla har något att bidra med.

Jag har dåliga erfarenheter av Mindfulness och är orolig för att återuppleva jobbiga minnen och känslor?

Var tacksam för hur du tar hand om dig själv.

När vi tystar ner distraktionerna och riktar uppmärksamheten inåt skruvas volymen upp. Obehagliga sensationer, känslor och minnen kan träda fram. Det är en av de stora fördelarna med meditation att vårt sinne får en möjlighet att bearbeta ointegrerade upplevelser för att läka.

Kom ihåg att lämna den informationen igen när du anmäler dig till kursen så att jag får kännedom om det.

Ibland är obehaget så pass kraftfullt att nervsystemet blir överbelastat vilket kan upplevas som traumatiskt. En sådan upplevelse benämns som re-traumatisering.

Jag är noggrann med att vi i gruppen prioriterar trygghet och säkerhet. Därtill tycker jag att det är spännande att upptäcka hur vi på ett skickligt sätt kan navigera besvärliga upplevelser. För att dra lärdom, läka och växa som själar.